februari 1, 2019

5 Tips när Du ska Köpa Bmx

Under de senaste 10 åren har kvaliteten på kompletta bmx cyklar ökat kraftigt.

Tidigare var det ofta så att om du ville ha en ”top of the line” bmx så var du tvungen att börja med en ram för att sedan köpa till alla andra delar och tillbehör. Nu för tiden behöver du inte göra så. Du kan istället köpa en riktigt kvalitetsbmx med bra komponenter direkt i kartong.

Men du behöver fortfarande veta vad du letar efter, och där hoppas vi kunna hjälpa till. Är du på gång att köpa bmx eller om du är förälder och ditt barn vill ha en ny cykel.

Läs då genom dessa 5 tips så kan vi nästan lova att valet blir lite enklare.

 1. Bestäm innan vad för typ av åkning du är mest intresserad av

  Det finns cyklar som är byggda och konstruerade för olika sorters åkning. Så att veta innan vad man huvudsakligen kommer att åka är en stor del i köpbeslutet. Är det street, park, dirt, racing eller flatland som är det du främst kommer cykla? Läs mer on de olika åktyperna här.

  Du kan i praktiken använda en cykel till allt med många är byggda specifikt för olika ändamål och fungerar bäst till det. Är du inte säker så välj då en för street eller dirt, de är mest allround. Flatland cyklarna är de som är mest extrema och riktade mot en sorts användning. Fråga gärna runt bland kompisar och på olika ställen där folk cyklar.

 2. Vet din budget

  När du har kommit på vilken sorts åkning du främst är intresserad av (vilket i sin tur bestämmer vilken typ av bmx du köper) gäller det att veta hur mycket pengar du är villig att spendera. Bestäm ett tak och utgå från det. Jämför sedan bmxcyklarna som har priser under ditt budgettak.

  Använd gärna vår köpguide här!

  Försök att koncentrera dig och titta endast på cyklar inom din budget, annars är det lätt att sväva iväg och drömma sig bort. Då kan det bli svårt att se de bra cyklar som verkligen finns inom i stort sett alla prisklasser.

 3. Välj rätt storlek

  Det kan ibland låta lite konstigt och petigt att prata om centimeters men faktum är att det helt kan ändra känslan på bmxcykeln.

  Många ramar har överrörs storleken 20″ (tum – 1 tum är ungefär lika med 2,54 cm) vilket för många är i det minsta laget. Som tur är har de flesta tillverkare på senare år lagt till fler storlekar, bland annat 20,5 tum och 20,75 tum. Dessutom har tidigare cyklar ofta haft ett smalt och lågt styre förmonterat, numera sitter det ofta bra styren på cyklarna.

  Skulle det vara så att du tänkt köpa din bmx i en markbutik (vanlig affär) så be då om att få provcykla och känn då efter så det känns komfortabelt. Skulle styret på ramen kännas för brett kan du alltid kapa det till rätt storlek, detta är gratis. Men att byta styre till ett bredare är svårare men framför allt dyrare. Värt att tänka på!

 4. Titta efter materialet i ram och komponenter

  Var noga med att titta vilket material ram och andra komponenter, såsom gaffel, styre, mm, är tillverkade i. Försök alltid köpa så mycket Chromoly (även kallat CrMo, Cromoly, CroMo mm) som möjligt. Det är starkt, hållbart och lätt och används som material i alla bättr och dyrare highend ramar. Många kompletta cyklar har annars hi-tensile (även kallat hiten eller hi-ten) stål i ram, styre och gaffel, det är ett sämre alternativ som är tyngre och inte lika uthålligt.

  När du tittar efter en ram försök att hitta en med så stor andel chromoly som möjligt. Om du till exempel har två olika bmxer som du gillar och kan tänka dig, titta efter vilken som använder mest CrMo till rören i ram och andra komponenter. Välj sedan den, du får en bättre cykel och mer för pengarna helt enkelt.

 5. Försök bortse från olika gimmickar och coola färger

  Självklart så vill du ha en bmx som är clean och snygg, som dessutom har en stil som du gillar.

  Vill du ha en speciell färg eller en cykel med mycket detaljfärger är det självklart ok. Du bör dock inte välja bmxcykel endast efter det och framför allt inte på någon gimmick eller tillbehör.

  Nu för tiden så finns det inte lika mycket cyklar utrustade med färgglada skydd, nummerplåtar eller flashiga dekaler som enbart är där för att dra uppmärksamhet och många gånger dölja andra mindre bra saker.

  En bra bmx har idag inga extra onödiga tillbehör, den är clean och körklar. Kom även ihåg att det alltid är möjligt att måla om ramen eller andra delar.

Bonustips till föräldrar: Gissa inte dig till vad ditt barn helst vill ha

Det kan låta självklart men många gånger är det så att föräldrar köper en bmx som barnet inte vill ha. Speciellt när det gäller presenter. Försök att istället fråga eller på annat sätt ta reda på vad ditt barn vill ha. Att lägga pengar på något som står oanvänt vill ingen göra.

Nu hoppas vi att du fått svar på en del frågor som gnagt i dig. Hittade du inte helt rätt har vi flera artiklar som säkert täcker just din fråga.

Happy shopping!

Relaterade Artiklar

Saker att Tänka på vid Köp av Bmx

Saker att Tänka på vid Köp av Bmx
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}